На північному заході Закарпатської області починає свій бурхливий потік річка Уж.

Річка утворюється при злитті двох маленьких потічків на висоті 970 м.

Спочатку Уж тече в широкій міжгірській улоговині, потім огинає західні схили Полонинського хребта, перетинає Вулканічний хребет і біля Ужгорода виходить на рівнинну територію. Далі Уж впадає в Лаборець, але, правда, вже в Словаччині. У верхній і середній течії біля річки гірський характер.

Саме гірське походження робить Уж чистим і недоторканим. Довжина річки – 133 км. Ширина долини зростає від 15 м у верхів’ях до 100-300 м.

Назва річки послужило і для назви граду над Ужем, однак про історію назви самої річки ведуться суперечки багато років. Представники однієї теорії вважають, що воно було утворено болгарами, колись володіли територією від слів «кут», «вузький» або «вугілля», інша думка базується на схожості назви з старотюркським словом «уз», в перекладі позначає «вода».

І, хоча зв’язок назви з найбільш очевидною асоціацією – змією вужем – ставиться під сумнів більшістю, вона вгадується в частих вигинах русла Ужа, постійно звивається і повертає то в одну, то в іншу сторону.

Порівняно невелика і вузька річка Уж здається справжньою водною казкою. Її берега – це чудові пейзажі, що нагадують фантастичний світ, описуваний в казках і легендах. Над річкою ростуть гіганти-дерева химерної форми, пишні чагарники, нерідко їх гілки схиляються до самої водної гладі або ж зовсім потопають в ній.

Побувавши на Ужі влітку, коли його берега потопають в найрізноманітнішої зелені, можна набратися найяскравіших вражень і навіть відчути в собі тягу до живопису – настільки надихаючі пейзажі відкриваються погляду, що відобразити їх хочеться не тільки в пам’яті, але передати на папері.

Річка Уж відома далеко за межами Закарпаття. На її берегах стоїть неймовірно гарне місто – Ужгород. Тут природна краса долини річки доповнюється неймовірними архітектурними видами старого замку на горі, красивих будиночків в самих різних архітектурних стилях.

Набережна річки в Ужгороді – одне з улюблених місць відпочинку городян і одна з найпопулярніших визначних пам’яток міста серед туристів. Тут по обох берегах була висаджена найдовша в Європі липова алея більше двох кілометрів завдовжки. У період цвітіння дерев берега Ужа потопають в різнобарвною і пахучою зелені, чому всі навколо здається ще більш казковим, фантастичним і чарівним. Особливу красу річці в Ужгороді надають сім міських мостів.

Сьогодні можна з упевненістю сказати, що Уж – гордість Закарпаття.
Подивитися на річку, насолодитися красою природи і багатим історичним минулим приїжджає величезна кількість туристів з усього світу.

Автор Максим Голубев

https://carabaas.livejournal.com/16164967.html